Çarşaflar ne kadar zamanda değiştirilmeli?


Hayatımızın üçte birini yatakta geçiriyoruz. Ancak New York Üniversitesi'nden mikrobiyolog Philip Tierno'ya göre, çarşaflarımız yeterince sık değiştirilmediği vakit, bakteri ve mantarlarla dolu bir "botanik bahçesine" dönüşebilir.
Amerikan haber sitesi Business Insider'ın suallerini cevaplayan Tierneo, yastık, nevresim ve çarşafların kıvrımları arasındaki mikroskobik hayatın hastalıklara sebep olabileceğini söylüyor.
Tierno, bunun önüne geçmek için çarşafların haftada bir sefer yıkanması gerektiğini belirtiyor.


YATAKTA, BİR SENEDE 118 KİLO TERLİYORUZ
İlmi araştırmalara göre, insanlar yatakta bir senede vasati 118 kilo terliyor. Dışarısının sıcak ve rutubetli olması vaziyetinde bu nem, mantarların üremesi için uygun bir ortam oluşturuyor.
Yatak takımlardaki mantar oluşumuyla alakalı yeni bir araştırmaya göre, bir-buçuk ile 20 senelik bir kuş tüyü veyahut sentetik yastık dört ila 17 tür mantar barındırıyor.
Üstelik, insanlar yataklarını yalnızca kendi ter, salya, cilt hücresi, vajinal ve anal sıvılardan meydana gelen mantar ve bakterilerle değil, yabancı mikroplarla da paylaşıyor.
Bunlar arasında hayvanların kepekleri, polen, toprak, tiftik, hane tozu akarı, dışkı ve yatak takımlarının imalatında kullanılan kimyeviler da var.
Tierno, tüm bu maddelerin bir hafta içinde insan sıhhatine zarar verebilecek vaziyete gelebileceği ikazında bulunuyor ve "Alerjiniz yoksa dahi, vücudunuz alerjik tepki gösterebilir" diyor.

Yorumlar